söndag 22 september 2013

Mjöd del två

Nu ska det mjödas!

Ta din stora gryta. Fyll upp med vatten. Beräkna en femtedel honung. Jag har 10 liter i min så det blir tre burkar honung. Lös upp honungen i vattnet och låt det koka ca 30 min. Skumma av när du känner att det behövs. Jag har läst vissa som skriver att det inte behöver koka alls utan räcker om det värms upp och andra som gör gällande att det ska koka en timme. Jag lägger mig alltså i mitten och anser det räcka gott och väl. Tanken är väl att det ska ta död på bakerier och koka ihop men att honungen inte ska förstöras helt. Honungen innehåller ju mycket nyttigt och det vill man behålla samtidigt som man vill underlätta för jäsningen genom att ta död på oönskade bakterier och svampar som kan finnas i vattnet och eventuellt honungen.


Rör om i grytan med en träslev då och då och koka inte för hårt.


Under tiden det kokar kan du passa på att göra rent damejeanen eller dunken som du ska jäsa i. Använd till exempel en vattenkokare och fyll på med kokande vatten. Se till att fylla upp hela vägen och häll gärna lite över mynningen så att den också blir bakteriefri. Häll även kokande vatten över gummi-korken/damasken och jäsröret så att det blir lite desinficerat. Låt sedan stå en stund och svalna innan du häller ut det igen.


När mjödet kokat sina 30 minuter är det bara att hälla över i behållaren. Det får ha en stund på sig att svalna. Ta nu några fina äpplen som du plockat från ditt favoritträd och skiva upp i klyftor. När mjödet svalnat lägger du i dessa och förseglar med gummikork eller damask. Har du inga äpplen från eget träd kan du köpa i affären men tänk på att dessa kan vara besprutade. Tvätta äpplena och lägg dom ute över natten så att dom kan samla på sig lite naturliga jästmikrober. Lättast är det givetvis om man gör detta på hösten då det finns som mest jästmikrober i luften. Är det vinter kan man säkert använda äpplen ändå. Helst då sådana man plockat på hösten och fryst in. Jag har sett många roliga kombinationer av frukter och bär så använd fantasin och vad du gillar. Blåbär ska tydligen vara bra men ger ju mycket färg och jag vill inte ha mitt mjöd blåbärsfärgat. Inte än i alla fall.


Såhär ser det ut när det är på gång att jäsa. Det ska stå några veckor. Tre till åtta veckor ska det ta enligt de källor jag förlitar mig på. Svårt att säga hur lång tid min jäsning tar men när det jäser och bildas gas i behållaren ser man att bubblor kommer ur vattenlåset. När mjödet nått en alkoholhalt på 4-5% ska jäsningen naturligt stanna av. Så långt har jag inte kommit än. Min jäsning har pågått i ca två veckor nu men det ser lovande ut. Än så länge kommer det en bubbla var 20-30 sekund och äppelbitarna ser helt fräscha och friska ut. Dom visar ingen tendens till att ruttna. Ett vitt skum har bildats runt äppelbitarna Först trodde jag det var mögel men det ser helt ok ut när man tittar närmare. När det slutar bildas gas i behållaren och bubblorna slutar komma så ska jag ta och testa att dricka mjödet. 




Sådär. Hoppas det gav lite hjälp. Här är några länkar som jag själv tagit hjälp av:


Inga kommentarer: